Tekultur

Gillar du te så gillar du oss
Oolong och Pu-Erh
Naturella oolongteer

Da Hong Pao
(EKO) – 230 kr/hg
Da Hong Pao – Kinas mest mytomspunna oolongte – kommer från Wuyi-bergen i Fujianprovinsen. Enligt en gammal legend blev den sjuka modern till en kejsare under Mingdynastin botad genom att dricka just detta te, varpå kejsaren lät svepa röda tygstycken kring tebuskarna för att visa sin uppskattning (Da Hong Pao betyder just "stor röd mantel"). Smaken är mjuk och fruktig med toner av sandelträ och honung. Ett fantastiskt te och ett måste för alla oolongälskare. Ekologiskt certifierat.

Formosa Dark Pearl – 170 kr/hg
"Dark Pearl" är ett mörkt oolongte som odlas i Tai Tung-regionen i östra Taiwan. I ett klimat med gott om både regn och solsken skapas idealiska förutsättningar för odlingen av detta fantastiska te! Bladen både plockas och bearbetas för hand till sin slutliga pärlliknande form. Den bärnstensfärgade koppens aromatiska dofter påminner om tropisk frukt, vilket även präglar smaken.
(Tips: Det här teet lämpar sig också fantastiskt bra för kallbryggning! Lägg ca 15 gram te i en tillbringare och häll på 1 liter vatten. Ställ in i kylen över natten. Sila av, och teet är klart!)

Formosa Tung Ting – 110 kr/hg
”Jade” Oolong, som detta te också kallas, är en Taiwanesisk klassiker som bara odlas i bergsregionen Nantou. Teet genomgår en mycket lätt oxidation, varefter det rullas hårt för hand till små knyten. De oliv- och jadeskimrande bladen producerar en gyllenfärgad dryck med blommiga, fruktiga smaktoner som nästan drar åt persika.

Gabalong (EKO) – 124 kr/hg
Normalt låter man te oxidera genom att exponera det för syret i den vanliga luften. GABA-oolong (Gabalong) har genomgått en liknande process men i betydligt kväverikare miljö, vilket ökar halten av signalsubstansen GABA (gammaaminosmörsyra) i tebladen. Smaken är komplex, fyllig och sötsyrlig med toner av såväl karamell som choklad. Teet är odlat och producerat i Kina.

NYHET!
Nantou Ming Jian Four Seasons – 139 kr/hg
Lättoxiderat (10-15%) oolongte från området Ming Jian i Taiwans Nantouprovins. ”Four Seasons” är inte bara namnet på den specifika teplantan utan refererar också till teets fyra möjliga skördeperioder. Just denna sort är en utmärkt representant för den eftertraktade vårskörden i maj, med blommigt komplex och välbalanserade karaktär.

NYHET!
Nantou Ming Jian Hong Shui – 149 kr/hg
Medeloxiderat (30-40%) oolongte från området Ming Jian i Taiwans Nantouprovins. Bladmaterialet kommer från den kända ”Four Seasons”-plantan, men jämfört med ovanstående ”Four Seasons Oolong” ger den högre oxideringsgraden och längre rostningstiden en sötare, djupare smak med fruktigare toner.
Smaksatta oolongteer

Maple Walnut
– 55 kr/hg
Ett blommigt oolongte med smak av lönnsirap och valnötter. Innehåller oolongte, valnötter, knäckbitar, mandel och smakämnen.

Milky Oolong – 130 kr/hg
Detta mycket speciella oolongte produceras nästan uteslutande för hand i Kinas fujian-provins. De nyplockade, fuktiga bladen hettas upp över mjölkånga vilket stoppar oxidationen samtidigt som det ger teet en len och krämig, mjölkaktig ton. (Produktionsprocessen gör att teet innehåller laktos.)


Pu-Erh

Pu-Erh (Shu) (EKO) – 65 kr/hg
En ekologisk variant av detta klassiska lagrade te från Kinas Yunnan-provins. Färgen är mörkt rödbrun och smaken kraftig med en kryddig jordighet.

Pu-Erh Mini Tuo Cha (Shu) – 120 kr/hg
Svart, ”snabblagrat” Pu-Erh (Shu) från Yunnanprovinsen. Smaken är fyllig och mjuk med en lätt jordig ton. Teet är sammanpressat till små ”fingerborgar” à 4-5 gram.

Pu-Erh Mini Tuo Cha (Sheng)
– 120 kr/hg
Grönt Pu-Erh (Sheng) från Yunnanprovinsen. Smaken är lättare jämfört med de ”snabblagrade” svarta Pu-Erh-varianterna, men mustigare än vanligt grönt te. Teet är sammanpressat till små ”fingerborgar” à 4-5 gram.


Pouchong (EKO) – 110 kr/hg
Pouchong är ett av de lättaste, minst oxiderade oolongteerna; ibland beskrivs det till och med som ett mellanting mellan grönt te och oolong. Det har dessutom ett ovanligt utseende (som också för tankarna till grönt te) med tunna vridna blad, till skillnad från de flesta ljusa oolongteer som brukar vara formade till små knyten/kulor. Smakmässigt känner man dock igen de typiska oolongtonerna: mjuk umami, fin blommighet och en kvardröjande eftersmak. Pouchong kommer oftast från Kinas Fujianprovins eller Taiwan. Det här ekologiska teet är odlat och producerat i Kina.

Rou Gui
(EKO) – 150 kr/hg
Ekologiskt mörkt oolongte från Fujian-provinsen i Kina. Detta är också ett av de legendariska ”klippteerna” från Wuyi-bergen i provinsens nordliga delar. Doften har toner av kanel och tobak, smaken är rund och rostad.

Shui Xian (EKO) – 65 kr/hg
Kinesiskt medeloxiderat oolong av vardagskvalitet. Teet är relativt finbladigt och har en mild, lätt rostad smak. Ekologiskt certifierat.

Tie Guan Yin (EKO) – 125 kr/hg
Ekologiskt ljust och lättrostat oolongte från Fujian-provinsen i Kina. Teet skördas i det sydliga Anxi-området från tebuskar som vuxit sig stora i det subtropiska klimatet. Doften är söt och bärig, medan smaken är blommig och fyllig.

Vietnam Dongfang Meiren
(EKO) – 129 kr/hg
Dongfang Meiren (även kallat Oriental Beauty) är ursprungligen ett taiwanesiskt oolongte. Denna variant baseras också på den taiwanesiska plantan Jin Xuan men är odlad i Vietnams Tam Duong-distrikt på upp till 700 meters höjd. Det här är ett kraftigt oxiderat, orostat oolongte med söt och fruktig, persikoliknande smak utan någon bitterhet och såväl brödiga som blommiga inslag. En av hemligheterna bakom teets unika karaktär är den lilla insekten Jacobiasca formosana (eng. ”Tea Green Leafhopper”), som gärna äter av teplantornas blad. Detta stimulerar produktionen av vissa ämnen i teplantorna och påbörjar även oxidationen av bladen – två faktorer som bägge har stor betydelse för det färdiga teets smak. (En bonus är att teet därför odlas helt utan bekämpningsmedel.)

Vietnam Tung Ting – 110 kr/hg
I södra Vietnams Lam Dong-provins, runt staden Bao Loc, produceras fantastiska oolongteer enligt uråldriga taiwanesiska metoder. De nyplockade tebladen sprids först ut på tygstycken för att torka i solen. Därefter rullas de i bambukorgar för att påbörja oxidationen. När önskad oxidationsgrad har uppnåtts genomgår teet sin slutliga torkning i låg temperatur. Ett blommigt och sött te, som är något lättare i tonen än vår taiwanesiska variant.