Tekultur

Gillar du te så gillar du oss
Oolong och Pu-Erh
Naturella oolongteer

Da Hong Pao
(EKO) – 230 kr/hg
Da Hong Pao – Kinas mest mytomspunna oolongte – kommer från Wuyi-bergen i Fujianprovinsen. Enligt en gammal legend blev den sjuka modern till en kejsare under Mingdynastin botad genom att dricka just detta te, varpå kejsaren lät svepa röda tygstycken kring tebuskarna för att visa sin uppskattning (Da Hong Pao betyder just "stor röd mantel"). Smaken är mjuk och fruktig med toner av sandelträ och honung. Ett fantastiskt te och ett måste för alla oolongälskare. Ekologiskt certifierat.

Formosa Dark Pearl – 170 kr/hg
"Dark Pearl" är ett mörkt oolongte som odlas i Tai Tung-regionen i östra Taiwan. I ett klimat med gott om både regn och solsken skapas idealiska förutsättningar för odlingen av detta fantastiska te! Bladen både plockas och bearbetas för hand till sin slutliga pärlliknande form. Den bärnstensfärgade koppens aromatiska dofter påminner om tropisk frukt, vilket även präglar smaken.
(Tips: Det här teet lämpar sig också fantastiskt bra för kallbryggning! Lägg ca 10 gram te i en tillbringare och häll på 1 liter vatten. Ställ in i kylen över natten. Sila av, och teet är klart!)

Formosa Tung Ting – 100 kr/hg
”Jade” Oolong, som detta te också kallas, är en Taiwanesisk klassiker som bara odlas i bergsregionen Nantou. Teet genomgår en mycket lätt oxidation, varefter det rullas hårt för hand till små knyten. De oliv- och jadeskimrande bladen producerar en gyllenfärgad dryck med blommiga, fruktiga smaktoner som nästan drar åt persika.
Smaksatta oolongteer

Maple Walnut
– 55 kr/hg
Ett blommigt oolongte med smak av lönnsirap och valnötter. Innehåller oolongte, valnötter, knäckbitar, mandel och smakämnen.

Milky Oolong – 130 kr/hg
Detta mycket speciella oolongte produceras nästan uteslutande för hand i Kinas fujian-provins. De nyplockade, fuktiga bladen hettas upp över mjölkånga vilket stoppar oxidationen samtidigt som det ger teet en len och krämig, mjölkaktig ton. (Produktionsprocessen gör att teet innehåller laktos.)


Pu-Erh

Pu-Erh (Shu) (EKO) – 65 kr/hg
En ekologisk variant av detta klassiska lagrade te från Kinas Yunnan-provins. Färgen är mörkt rödbrun och smaken kraftig med en kryddig jordighet.

Pu-Erh Mini Tuo Cha (Shu) – 110 kr/hg
Svart, ”snabblagrat” Pu-Erh (Shu) från Yunnanprovinsen. Smaken är fyllig och mjuk med en lätt jordig ton. Teet är sammanpressat till små ”fingerborgar” à 4-5 gram.

Pu-Erh Mini Tuo Cha (Sheng)
– 110 kr/hg
Grönt Pu-Erh (Sheng) från Yunnanprovinsen. Smaken är lättare jämfört med de ”snabblagrade” svarta Pu-Erh-varianterna, men mustigare än vanligt grönt te. Teet är sammanpressat till små ”fingerborgar” à 4-5 gram.


NYHET!
Gabalong (EKO) – 124 kr/hg
Normalt låter man te oxidera genom att exponera det för syret i den vanliga luften. GABA-oolong (Gabalong) har genomgått en liknande process men i betydligt kväverikare miljö, vilket ökar halten av signalsubstansen GABA (gammaaminosmörsyra) i tebladen. Smaken är komplex, fyllig och sötsyrlig med toner av såväl karamell som choklad. Teet är odlat och producerat i Kina.

Rou Gui
(EKO) – 150 kr/hg
Ekologiskt mörkt oolongte från Fujian-provinsen i Kina. Detta är också ett av de legendariska ”klippteerna” från Wuyi-bergen i provinsens nordliga delar. Doften har toner av kanel och tobak, smaken är rund och rostad.

Shui Xian (EKO) – 65 kr/hg
Kinesiskt medeloxiderat oolong av vardagskvalitet. Teet är relativt finbladigt och har en mild, lätt rostad smak. Ekologiskt certifierat.

NY VARIANT!
Tie Guan Yin (EKO) – 115 kr/hg
Ekologiskt ljust och lättrostat oolongte från Fujian-provinsen i Kina. Teet skördas i det sydliga Anxi-området från tebuskar som vuxit sig stora i det subtropiska klimatet. Doften är söt och bärig, medan smaken är blommig och fyllig.

Vietnam Tung Ting – 110 kr/hg
I södra Vietnams Lam Dong-provins, runt staden Bao Loc, produceras fantastiska oolongteer enligt uråldriga taiwanesiska metoder. De nyplockade tebladen sprids först ut på tygstycken för att torka i solen. Därefter rullas de i bambukorgar för att påbörja oxidationen. När önskad oxidationsgrad har uppnåtts genomgår teet sin slutliga torkning i låg temperatur. Ett blommigt och sött te, som är något lättare i tonen än vår taiwanesiska variant.