Tekultur

Gillar du te så gillar du oss
Oolong och Pu-Erh
Naturella oolongteer

Da Hong Pao
(EKO) – 230 kr/hg
Da Hong Pao – Kinas mest mytomspunna oolongte – kommer från Wuyi-bergen i Fujianprovinsen. Enligt en gammal legend blev den sjuka modern till en kejsare under Mingdynastin botad genom att dricka just detta te, varpå kejsaren lät svepa röda tygstycken kring tebuskarna för att visa sin uppskattning (Da Hong Pao betyder just "stor röd mantel"). Smaken är mjuk och fruktig med toner av sandelträ och honung. Ett fantastiskt te och ett måste för alla oolongälskare. Ekologiskt certifierat.

Feng Huang (Mi Lan) Dancong
– 145 kr/hg
"Phoenix Bird Oolong" från området kring staden Chieu An i Kinas Guangdong-provins. Teet (som ibland även kallas Red Oolong eller Honey Dancong) rullas och rostas två gånger över glödande kol för att locka fram toppnoter av söt honung, karamell, torkad aprikos och sandelträ.

Formosa Dark Pearl – 170 kr/hg
"Dark Pearl" är ett mörkt oolongte som odlas i Tai Tung-regionen i östra Taiwan. I ett klimat med gott om både regn och solsken skapas idealiska förutsättningar för odlingen av detta fantastiska te! Bladen både plockas och bearbetas för hand till sin slutliga pärlliknande form. Den bärnstensfärgade koppens aromatiska dofter påminner om tropisk frukt, vilket även präglar smaken.
(Tips: Det här teet lämpar sig också fantastiskt bra för kallbryggning! Lägg ca 10 gram te i en tillbringare och häll på 1 liter vatten. Ställ in i kylen över natten. Sila av, och teet är klart!)

Formosa Tung Ting – 100 kr/hg
”Jade” Oolong, som detta te också kallas, är en Taiwanesisk klassiker som bara odlas i bergsregionen Nantou. Teet genomgår en mycket lätt oxidation, varefter det rullas hårt för hand till små knyten. De oliv- och jadeskimrande bladen producerar en gyllenfärgad dryck med blommiga, fruktiga smaktoner som nästan drar åt persika.
Smaksatta oolongteer

Maple Walnut
– 55 kr/hg
Ett blommigt oolongte med smak av lönnsirap och valnötter. Innehåller oolongte, valnötter, knäckbitar, mandel och smakämnen.

Milky Oolong – 130 kr/hg
Detta mycket speciella oolongte produceras nästan uteslutande för hand i Kinas fujian-provins. De nyplockade, fuktiga bladen hettas upp över mjölkånga vilket stoppar oxidationen samtidigt som det ger teet en len och krämig, mjölkaktig ton. (Produktionsprocessen gör att teet innehåller laktos.)


Pu-Erh

Pu-Erh (Shu) (EKO) – 65 kr/hg
En ekologisk variant av detta klassiska lagrade te från Kinas Yunnan-provins. Färgen är mörkt rödbrun och smaken kraftig med en kryddig jordighet.

Pu-Erh Mini Tuo Cha (Shu) – 110 kr/hg
Svart, ”snabblagrat” Pu-Erh (Shu) från Yunnanprovinsen. Smaken är fyllig och mjuk med en lätt jordig ton. Teet är sammanpressat till små ”fingerborgar” à 4-5 gram.

Pu-Erh Mini Tuo Cha (Sheng)
– 110 kr/hg
Grönt Pu-Erh (Sheng) från Yunnanprovinsen. Smaken är lättare jämfört med de ”snabblagrade” svarta Pu-Erh-varianterna, men mustigare än vanligt grönt te. Teet är sammanpressat till små ”fingerborgar” à 4-5 gram.


Rou Gui (EKO) – 150 kr/hg
Ekologiskt mörkt oolongte från Fujian-provinsen i Kina. Detta är också ett av de legendariska ”klippteerna” från Wuyi-bergen i provinsens nordliga delar. Doften har toner av kanel och tobak, smaken är rund och rostad.

Shui Xian (EKO) – 65 kr/hg
Kinesiskt medeloxiderat oolong av vardagskvalitet. Teet är relativt finbladigt och har en mild, lätt rostad smak. Ekologiskt certifierat.

Thailand Jin Xuan
– 120 kr/hg
Jin Xuan är ett klassiskt oolongte som ursprungligen kommer från Taiwan. Det beskrivs ofta som ett naturligt "Milky Oolong", vilket beror på att teet har en lätt krämig/mjölkaktig ton utan att vara smaksatt. Vi kan nu erbjuda en thailändsk (och därför mera prisvärd) version av samma te, producerat med hjälp av importerade taiwanesiska tebuskar och expertis. Teet odlas i norra Thailand vid foten av berget Doi Phayapai och består av stora mörkgröna, noggrant rullade blad. Den färdiga drycken är vackert gul med exceptionellt blommig doft. Smaken är komplex med en mjuk sötma som dröjer sig kvar i munnen.

Tie Guan Yin (EKO) – 110 kr/hg
Ekologiskt ljust och lättrostat oolongte från Fujian-provinsen i Kina. Teet skördas i det sydliga Anxi-området från tebuskar som vuxit sig stora i det subtropiska klimatet. Doften är söt och bärig, och smaken är blommig och fyllig.

Vietnam Tung Ting – 110 kr/hg
I södra Vietnams Lam Dong-provins, runt staden Bao Loc, produceras fantastiska oolongteer enligt uråldriga taiwanesiska metoder. De nyplockade tebladen sprids först ut på tygstycken för att torka i solen. Därefter rullas de i bambukorgar för att påbörja oxidationen. När önskad oxidationsgrad har uppnåtts genomgår teet sin slutliga torkning i låg temperatur. Ett blommigt och sött te, som är något lättare i tonen än vår taiwanesiska variant.