Tekultur

Gillar du te så gillar du oss
Svarta teer
Naturella

Assam CTC Sewpur (EKO) – 55 kr/hg
Svart, mycket finfördelat te av CTC-typ (Crush, Tear and Curl) från plantagen Sewpur i nordöstra Assam. Smaken är karakteristiskt maltig och mycket kraftig.

Assam TGFBOP1 Tonganagaon (EKO)
– 60 kr/hg
Ekologiskt te med brutna blad från plantagen Tonganagaon. Smaken är kraftig, maltig och kryddig men samtidigt välbalanserad och aromatisk.

Assam TGFOP1 Satrupa (EKO) – 65 kr/hg
Ekologiskt Second Flush från plantagen Satrupa i distriktet Tinsukia. Ett typiskt kryddigt och maltigt Assam-te med gott om knoppar, som ger en mörk och fylligt smakrik kopp.

Benifuuki (EKO) – 129 kr/hg
Svarta teer från Japan är rariteter, inte minst här i Sverige. Det här teet görs på teplantan Benifuuki – en kultivar som tagits fram genom att man korsat vidareutvecklingar av både den kinesiska och den indiska teplantan. Den registrerades så sent som 1993 (”teplanta nr. 44”) och används både till produktion av grönt och svart te. Efter plockning får teet ligga och vila i ca tre månader innan slutprocessen tar vid, där det bearbetas till sin färdiga form. Smaken på denna svarta, ekologiska variant från Kagoshima är fyllig, något fruktig med sötsyrliga toner.

Ceylon FOP Koslanda (EKO)
– 55 kr/hg
Ekologiskt, medelkraftigt te med fyllig och nyanserad smak. Från Uva-provinsen i Sri Lanka.

Ceylon Moragalla ”Oolong” – 50 kr/hg
Det här spännande teet kommer från tegården Moragalla i södra Sri Lanka. Odlingen är belägen nära havet och på endast 60 meters höjd, vilket höjer salthalten i jorden och påverkar karaktären på de teer som produceras här. Just denna variant består av stora, hela blad som har genomgått en något lättare oxidering än många andra svarta teer. Slutprodukten blir ett te som uppvisar vissa likheter med mörka oolonger (även om det rent tekniskt inte räknas som ett sådant). Smaken är lätt rostad, men samtidigt fruktig och mycket aromatisk. Ett gott, ovanligt och mycket prisvärt te.

TILLFÄLLIG SORT!
Ceylon OP Ahinsa (EKO) – 69 kr/hg
Ahinsa Tea är en lankesisk tegård/producent som i samarbete med 186 småskaliga, familjeägda teodlingar förädlar och saluför deras ekologiska skördar. Tefälten är belägna på öns sydvästra del och just denna sort påminner smakmässigt om teer som ofta erbjuds i de mera nordliga distrikten runt Kandy, med sina relativt kraftiga och kryddiga toner.

Darjeeling FTGFOP1 Ambootia (EKO)
– 79 kr/hg
Second Flush från plantagen Ambootia (grundad 1861), där man har odlat ekologiskt te i över 20 år. De fina bladen är mörkt bruna med gröna inslag och smaken är relativt lätt, något astringent och milt blommig.

Darjeeling BPS Sungma (EKO) – 60 kr/hg
Second Flush från plantagen Sungma, där plantorna växer på mellan 1420 och 2360 meter över havet. Bladgraderingen BPS (Broken Pekoe Souchong) förekommer mest bland teer från norra Indien och innebär här ett te med vridna/rullade, något brutna, blad och en del gröna inslag. Smaken är fyllig och mjuk med viss kryddighet.

English Breakfast

Se "Steenberg's Breakfast" längre ner på sidan.

Golden Yunnan Black (EKO) – 135 kr/hg
Ekologiskt svart te som odlas på ca 1700 meters höjd i Fengqing, Yunnan, och skördas för hand under tidig vår. Plockningen består av knopp och två blad, och under tillverkningen får knopparna sin vackra gyllene färg. Golden Yunnan Black har en fyllig och rund smak med fin maltighet och toner av ädelträ och lönnsirap.

Grusinien Wild OP – 99 kr/hg
Grusinien är ett gammalt namn för Georgien, och det är där som detta te har sitt ursprung. Det produceras från vilda tebuskar och består av mattsvarta, långa blad (samt en del toppskott) som vid bryggning utvecklar en söt, brödaktig doft. Smaken är fyllig med både kryddiga och fruktiga toner. Ett riktigt fint te som dock bör dra i närmare tio minuter för att verkligen komma till sin rätt, så stressa inte!

Guangxi Golden Pearls – 125 kr/hg
Dessa "gyllene pärlor" från Kinas Guangxiprovins är handrullade kulor (ca 1 cm i diameter) som tillverkats av svart te med en hög andel gyllene toppskott. Ett fylligt, mjukt och kryddigt te med fin sötma och en förnimmelse av lakrits i eftersmaken. Tips för superenkel bryggning: Lägg kulorna löst i koppen eller kannan (ca 1 kula/dl vatten). Teet stannar snällt kvar på botten och blir nästan aldrig beskt.

Himalayan Black (EKO) – 155 kr/hg
Ekologiskt svart te från den ansedda gården Jun Chiyabari, belägen på 1800 meters höjd i Hile, Nepal. Detta te har en mjuk och rund, maltig smak där toner av rostad säd, choklad, honung och en lätt blommighet samspelar fint.

Himalayan Imperial Black (EKO) – 190 kr/hg
Exklusivt svart te från plantagen Jun Chiyabari i Nepal. Bladen är långa och vridna med gott om kopparfärgade toppskott. De bearbetas helt för hand till en struktur som påminner om vissa oolongteer. Doften är lätt kryddig och smaken bjuder på en mild maltighet, kompletterad av söta toner av karamell och kakao. Ekologiskt certifierat.

Keemun (EKO) – 50 kr/hg
Kinas mest berömda svarta te, odlat i Anhui-provinsen. Teet har en fyllig, aningen rökig arom och kan dra ganska länge utan att bli beskt.

Keemun Gong Fu (EKO) – 99 kr/hg
Detta högkvalitativa Keemun kommer från en tegård i Qimen, originalplatsen för Keemun, och plockningen består av knopp och ett till två blad. De mörkt chokladbruna bladen har en vacker lyster och ger en aromatisk, elegant infusion med inslag av choklad, ädelträ och subtil blommighet.

Lapsang Souchong (EKO) – 85 kr/hg
Ekologiskt rökt te från Kina med mycket kraftig smak.

Nilgiri SFTGFOP1 Thiashola
(EKO)
– 50 kr/hg
Imponerande bra och prisvärt ekologiskt te från plantagen Thiashola i södra Indien (Nilgiri). Den höga bladgraderingen – stor andel gyllene toppskott – gör smaken mycket nyanserad med friska, fylliga toner och samtidigt ett visst “bett”. Färgen på brygden är kopparröd och doften lätt blommig.

Panyong Golden Needle (EKO) – 145 kr/hg
Ett klassiskt te från Kina som växer på berget Tai Mu i Fujianprovinsens östra del. Det skördas endast under april månad när buskarnas nya, späda skott just är på väg att slå ut. Det färdiga teet består av långsmala skimrande svarta blad och platta gyllene toppskott. Smaken har en mjuk sötma men också en lätt kryddighet som för tankarna till vissa bättre Assamvarianter. En given rekommendation för alla som är ute efter ett riktigt gott svart te.

Rwanda OP Rukeri
(EKO) – 30 kr/hg
Milt ekologiskt te från plantagen Rukeri i Rwanda – ett “Orange Pekoe” med långa vridna blad och en lätt kryddig smak med milda citrustoner.

Rysk blandning – 35 kr/hg
Svart, fylligt te av ”rysk typ” (men odlat i Kina och Indien). Teet har en mycket mjuk smak, nästan helt utan beska – perfekt för samovarbryggning. Rekommenderad dragtid 8-10 minuter.

Sikkim FTGFOP1 Temi
(EKO) – 115 kr/hg
Den indiska delstaten Sikkim har länge producerat teer av mycket hög kvalitet och numera har man även konverterat hela sitt jordbruk till ekologiskt. Sikkims klart dominerande plantage heter Temi och därifrån kommer detta sommarskördade te, som både smak- och prismässigt placerar sig någonstans mellan våra Darjeeling First respektive Second Flush. Blommigt och friskt, men samtidigt komplext och smakrikt. Ett guldkorn från Himalayas högland!

Steenberg's Breakfast (EKO) – 75 kr/hg
Ett klassiskt English Breakfast från brittiska Steenberg's. Denna kraftiga blandning består av teer från Sri Lanka och Indien (Assam, Darjeeling och Kerala). Ekologiskt certifierat.

Vietnam Golden Tippy (EKO) – 60 kg/hg
Detta svarta te odlas och produceras på en liten familjegård i norra Vietnams Ha Giang-provins. Teet, som innehåller både ljusbruna blad och gyllene toppskott, ger en kopparfärgad dryck med fyllig, mjuk och aromatisk karaktär. Ekologiskt certifierat.

Yunnan (EKO) – 65 kr/hg
”Söder om molnen” är den poetiska översättningen av Yunnan. Denna ekologiska variant av provinsens klassiska svarta te består av såväl blad som gyllene toppskott, och plockas under sensommaren/hösten. Smaken är typiskt kryddig och aromatisk, med mjukt rökiga toner.

Yunnan Moonlight Black (EKO) – 89 kr/hg
Det här fina och ovanliga teet görs på blad från 300-500 år gamla, vilda teträd som växer i Kinas Yunnanprovins. De smala, vridna bladen inkapslar en hel liten symfoni av smaker som frigörs vid bryggning: Aromatiskt med söta, mjuka toner och den omisskännliga jordighet som kännetecknar många yunnanteer.


Ingefära (EKO) – 55 kr/hg
Svart te med smak av ingefära.

Jordgubbsparfait
(EKO, FAIRTRADE) – 89 kr/hg
Ekologiskt och rättvisemärkt svart te med smak av jordgubbar och grädde. Innehåller svart te, naturliga smakämnen, ekologisk solrosblomma och ekologisk blåklint.

Kanada
(EKO) – 64 kr/hg
Te med smak av Kanadas stolthet: lönnsirap! Den här blandningen baseras på flera olika svarta teer och bjuder på en aromatisk explosion av fylliga, söta toner. Innehåller svart te från Assam, södra Indien och Yunnan, cikoriarot, naturliga smakämnen, valnötter, karamell (socker, naturliga smakämnen) och maca.

Kokos/grädde
(EKO) – 65 kr/hg
Svart te från Assam och södra Indien med smak av kokos och grädde. Innehåller svart ekologiskt te, ekologisk kokos och naturliga smakämnen.

Lady in Red
(EKO) – 55 kr/hg
Te med smak av persika, hallon och acerola. Innehåller svart Darjeeling-te, kinesiskt oolong, grönt Gunpowder-te, naturliga smakämnen, hallon, persikobitar och malda acerolabär. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiska.

Lakrits (EKO) – 68 kr/hg
Svart indiskt te (bl.a. Assam) med fyllig lakritssmak. Innehåller svart te, anis, lakritsrot, naturliga smakämnen samt blåklint. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiska.

Litchi – 40 kr/hg
En klassisk variant av ett av Kinas (relativt få) smaksatta teer. Efter att teet genomgått sin oxidationsprocess sprayas det med juice från mogen litchi, varefter det blandas och torkas. Teet är medelfylligt, med en behagligt fruktig/blommig smak. Passar även perfekt som iste på sommaren!

Mango/lime (EKO) – 69 kr/hg
Svart te från Indien och Sri Lanka med fruktig smak av mango och lime. Innehåller svart te, citrongräs, äppelbitar, ingefära, naturliga smakämnen, ananasbitar och solrosblad. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Mango & persika (EKO) – 69 kr/hg
Fylligt svart te med naturligt mustig, exotisk arom av mango och persika. Dekorerat med morot och citronskal. Innehåller svart te, morot, aromer och citronskal. Samtliga ingredienser utom aromerna är ekologiskt certifierade.

Marsipan – 45 kr/hg
Svart te med smak av marsipan. Innehåller svart te, mandelbitar, chokladchips, smakämnen och rosépeppar.

Morgonluft – 50 kr/hg
En touch av lakrits, friska citrusaromer och en rund vaniljton gör detta te till en ovanlig delikatess! Blandningen består av kinesiskt Yunnan-te (50%), knäckbitar, citrongräs, lakritsrot, smakämnen samt frystorkade bitar av björnbär och jordgubbe.

Mulberry Adventure – 55 kr/hg
Svart te med smak av mullbär. Innehåller svart te, mullbär, russin, björnbär, kamomill, björnbärsblad och smakämnen.

Pistage/marsipan – 49 kr/hg
Svart te med pistagenötter och äkta marsipandroppar som långsamt smälter i koppen… Innehåller svart te, pistagenötter, smakämnen, frystorkade marsipanbitar (mandel, socker, fuktighetsbevarande medel: invertas) och rosenblad.

Polkagris – 45 kr/hg
Svart te smaksatt med jordgubbar och mint. Dekorerat med jordgubbsbitar.

Rabarber/grädde – 40 kr/hg
Svart te samt arom av vanilj, rabarber och jordgubbe. Innehåller bitar av rabarber.

Skogsbär (EKO) – 59 kr/hg
Friskt och bärigt ekologiskt te med smak av bland annat hallon och blåbär. Innehåller svart te, naturliga smakämnen, jordgubbsbitar, hallonbitar och röda vinbär. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Smokin’ Cherry (EKO) – 74 kr/hg
Spännande blandning med smak av körsbär och nötter. Ett av teerna som ingår är Lapsang Souchong (rökt te från Kina), vilket ger kompositionen en lätt rökig ton. Innehåller svart te från Assam och södra Indien, körsbär, Lapsang Souchong, druvor (druvor, vegetabilisk olja), hasselnötter, naturliga smakämnen, valnötter och stevia. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Stjärnklart
(EKO) – 49 kr/hg
Svart te från Kina och Rwanda med smak av bl.a. citron, lakrits och mullbär. Innehåller svart te, lakritsrot, mullbär, ingefära, naturlig citronarom, citrongräs och naturlig lakritsarom. Samtliga ingredienser utom aromerna är ekologiskt certifierade.

Söder – 40 kr/hg
Svart te, apelsinskal, papaya- och vaniljarom, ringblomma, rosblad, blåklint och vaniljstång.

Söt citron (EKO) – 58 kr/hg
Ett te med frisk smak av citron kombinerad med rund, kryddig sötma från dadlar, fikon och kanel. Innehåller svart te från Assam och södra Indien, bitar av dadlar och fikon, vindruvor, naturliga smakämnen, kakaoskal, kanel, hedblomster och röd solhatt. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiska.

Wu Li – 45 kr/hg
Exklusiv blandning av svarta och gröna teer från Sri Lanka och Kina med en lite rökig smak. Innehåller även jasminblommor, hibiskusblommor och smakämnen.
Smaksatta

Ananas/karamell
(EKO) – 68 kr/hg
Svart te från Assam och södra Indien med smak av ananas och karamell. Innehåller svart te, apelsinskal, naturliga smakämnen, karamell (socker, naturliga smakämnen), ringblomma och ananas. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Apelsin/kokos (EKO) – 60 kr/hg
Ekologiskt svart te med fräsch och spännande smak av apelsin och kokos. En toppenkombo, väl värd att testa! Innehåller svart te från Assam och södra Indien, kokos, apelsinskal, mango, naturliga smakämnen och ringblomsblad. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.


Black Citrus
(EKO) – 60 kr/hg
Ekologiskt svart te, ekologiskt citrongräs och ekologiskt citronskal. Smaksatt med ekologisk apelsin/citron.

Black Fruit (EKO) – 79 kr/hg
Svart ekologiskt te med tranbär, blåklint, russin, citrongräs och bitar av hallon. Smaksatt med smultron, blåbär och tranbär.

Black Mint (EKO) – 60 kr/hg
Svart te med fyllig smak av bl.a. mynta och lakritsrot. Innehåller svart te (Assam och södra Indien), eukalyptus, grönmynta, nypon, pepparmynta, lakritsrot och ringblomma. Samtliga ingredienser är ekologiskt certifierade.

Brownies & bär (EKO) – 69 kr/hg
Svart te från Assam och södra Indien med smak av brownies och vilda bär. Innehåller svart te, druvor (druvor, vegetabilisk olja), kakaoskal, naturliga smakämnen, aronia, hallon, röda vinbär och jordgubbar. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Chai (EKO) – 59 kr/hg
Fyllig och god chaiblandning som består av svart te, blandat med sex olika kryddor. Innehåller te från Assam och södra Indien, kanelstänger, fänkål, ingefära, anis, nejlika och mald kardemumma. Samtliga ingredienser är ekologiskt certifierade.

Steenberg’s Chai (EKO) – 75 kr/hg
Vår kraftigaste och mustigaste chaiblandning kommer från brittiska Steenberg's (som också ligger bakom vårt populära Steenberg's Breakfast). Innehåller svart indiskt te (BOP från plantagen Thiashola i Nilgiri) blandat med kanel, kardemumma och nejlika. Samtliga ingredienser är ekologiskt certifierade.

Cherry Love (EKO) – 60 kr/hg
Svart te med syrlig och frisk körsbärssmak. Innehåller svart te, äppelbitar, rödbeta, körsbär, naturliga smakämnen, frystorkade körsbärsbitar och rosenblad. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Cold Blueberry (EKO) – 69 kr/hg
Te med tydlig smak av både blåbär och mynta. En riktigt kul och uppfriskande kombination! Innehåller svart te (från södra Indien och Assam CTC), grönmynta, naturliga smakämnen, älggräs, blåbär, blåklint, verbena och svarta vinbär. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Darjeeling Earl Grey (EKO) – 89 kr/hg
Exklusiv Earl Grey-variant baserad på högkvalitativt Darjeelingte (Second Flush). Smaken är lätt och frisk med tydligt framträdande citrustoner av bergamott. Teet är ekologiskt certifierat och innehåller endast naturliga smakämnen.

Earl Grey (EKO) – 55 kr/hg
Svart te från Kina och Rwanda, med citrusfriska, aromatiska toner från naturlig bergamott.

Earl Grey (EKO, FAIRTRADE)
– 89 kr/hg
Rättvisemärkt och ekologiskt svart te från Indien och Kina med mild och naturlig smak från kallpressad bergamott.

Earl Grey Cream (EKO) – 52 kr/hg
En numera klassisk Earl Grey-variant där bergamottsmaken har kombinerats med krämigt gräddiga toner. Innehåller svart ekologiskt te och naturliga aromer (bl.a. bergamott och citron).

Earl Grey Smokey – 40 kr/hg
Svart te (kinesiskt OP och Lapsang Souchong) smaksatt med naturlig bergamottarom.

Earl Grey Special – 55 kr/hg
Svart te med smak av bergamott, citron och jasmin. Innehåller blåklint, citronskal, citrongräs, saffranstistel, ringblomsblad, jasminblommor, äkta bergamottolja och smakämnen.

Earl of Organic (EKO) – 75 kr/hg
Ekologiskt odlat te med naturlig smak från bergamott. Välbalanserat, mjukt och smakrikt – ett av våra allra populäraste teer!

Earl Snail (EKO) – 250 kr/hg
Exklusiv Earl Grey-variant bestående av det kinesiska teet ”Golden Snail” som smaksatts med äkta, högkvalitativ bergamottolja. Såväl teet som oljan är ekologiskt certifierade. Teet säljs färdigförpackat i lufttäta påsar om 50 gram.

Frukt & mandel – 49 kr/hg
Te med en spännande smakkombination av choklad, mandel och päron. Innehåller svart te från Sri Lanka, Indien och Kina, krossade kakaokärnor, päronbitar, kakaoskal, smakämnen, mandelbitar, gula rosenknoppar och ringblomma.

Grape & mandarin (EKO) – 65 kr/hg
Ekologiskt svart te från Indien och Sri Lanka, smaksatt med grapefrukt och mandarin. Innehåller svart te, naturliga smakämnen, citrongräs, passionsfruktblad och citronskal. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiska.

Guava Passion
(EKO) – 59 kr/hg
Svart te med smak av guava och passionsfrukt. Innehåller svart te från Assam och södra Indien, naturliga smakämnen, ringblomma, rosenblad och malva. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.