Tekultur

Gillar du te så gillar du oss
Riktlinjer för bryggning
Att brygga gott te är inte svårt, det gäller bara att vara lite noggrann. Här följer några riktlinjer för olika tetyper. De är mycket ungefärliga och kanske inte optimala för alla tesorter, men följer du dessa enkla tips så är risken att misslyckas ändå ganska liten. Vill du vara extra noga med doseringen kan du ta en liten hushållsvåg och väga teet. (Detta kan vara speciellt bra om du använder storbladiga teer, vilka annars kan vara något svårdoserade.) Lagom mängd är i de flesta fall ca två gram per kopp (2 dl).
Svart te
Temperatur: 95-100°
Mängd: 1 tsk/kopp
Dragtid: 3-5 min
(Bryggs oftast bara en gång, med undantag för vissa Darjeelingteer som kan bryggas två-tre gånger.)
Grönt te
Temperatur: 70-85°
Mängd: 1 tsk/kopp
Dragtid: 1-3 min
(Kan oftast bryggas två-tre gånger på samma bladsats.)
Vitt te
Temperatur: 70-85°
Mängd: 2-3 tsk/kopp (eftersom dessa teer ofta är mycket voluminösa)
Dragtid: 2-5 min
(Kan bryggas flera gånger.)
Oolongte
Temperatur: 85-95°
Mängd: 1 tsk/kopp
Dragtid: 2-4 min
Oolongteer lämpar sig också mycket bra för s.k. ”gong fu-bryggning”. Då används en större mängd te, ca 3 tsk/kopp, och betydligt kortare bryggtid, ca ½-1 minut
(Kan oftast bryggas minst tre gånger på samma bladsats.)
Pu-Erh
Temperatur: 95-100°
Mängd: 1 tsk/kopp
Dragtid: 2-4 min
Pu-Erh kan också med fördel "gong fu-bryggas" (se oolong).
(Kan bryggas flera gånger.)
Gult te
Temperatur: 70-80°
Mängd: 1 tsk/kopp
Dragtid: 2-3 minuter
(Kan oftast bryggas två-tre gånger på samma bladsats.)
Rooibos/Honeybush
Temperatur: 100°
Mängd: ca 1 tsk/kopp
Dragtid: 5-10 minuter
Matcha
Temperatur: 70-80°
Mängd: ca 1 tsk/0,8 dl vatten
(Vispas kraftigt, gärna med en speciell bambuvisp eller ”lattevisp” tills ett fint skum bildas på ytan.)
Vill du göra ditt eget iste? Många teer är precis lika goda kalla som varma och vårt tips är att kallbrygga dem i kylskåpet. Då minimeras risken att teet blir grumligt och du kan enkelt prova dig fram till rätt styrka. Kallbryggning lyfter fram andra smaker hos teet än vanlig varmbryggning, och dessutom frigörs mindre koffein. Lägg helt enkelt tebladen löst i en tillbringare (ca 15 gram/liter brukar vara lagom), eller ännu hellre i en iste-karaff med inbyggd sil. Häll på vatten, ställ in i kylen och vänta 2-4 timmar beroende på tesort (många teer klarar också att stå längre, t.ex. över natten). Sila av och tillsätt eventuellt lite citron, mynta eller socker efter smak. Vill du ha hjälp att välja lämpliga tesorter – fråga oss gärna i butiken!