Tekultur

Gillar du te så gillar du oss
Svarta teer
Naturella

Assam CTC Sewpur (EKO) – 50 kr/hg
Svart, mycket finfördelat te av CTC-typ (Crush, Tear and Curl) från plantagen Sewpur i nordöstra Assam. Smaken är karakteristiskt maltig och mycket kraftig.

NYHET!
Assam FTGFOP1 Tonganagaon
(EKO, FAIRTRADE) – 65 kr/hg
Ekologiskt och rättvisemärkt te från plantagen Tonganagaon, belägen i övre Assam. Teet är relativt kraftigt, med maltigt kryddiga och mycket nyanserade toner.

Assam GFBOP1 Tonganagaon (EKO)
– 60 kr/hg
Ekologiskt te med brutna blad från plantagen Tonganagaon. Smaken är kraftig, maltig och kryddig men samtidigt välbalanserad och aromatisk.

NYHET!
Benifuuki (EKO) – 175 kr/hg
Svarta teer från Japan är rariteter, inte minst här i Sverige. Det här teet görs på teplantan Benifuuki – en kultivar som tagits fram genom att man korsat vidareutvecklingar av både den kinesiska och den indiska teplantan. Den registrerades så sent som 1993 (”teplanta nr. 44”) och används både till produktion av grönt och svart te. Efter plockning får teet ligga och vila i ca tre månader innan slutprocessen tar vid, där det bearbetas till sin färdiga form. Smaken på denna svarta, ekologiska variant från Kagoshima är fyllig, något fruktig med sötsyrliga toner.

Ceylon FOP Koslanda (EKO)
– 50 kr/hg
Ekologiskt, medelkraftigt te med fyllig och nyanserad smak. Från Uva-provinsen i Sri Lanka.

Ceylon Moragalla ”Oolong” – 50 kr/hg
Det här spännande teet kommer från tegården Moragalla i södra Sri Lanka. Odlingen är belägen nära havet och på endast 60 meters höjd, vilket höjer salthalten i jorden och påverkar karaktären på de teer som produceras här. Just denna variant består av stora, hela blad som har genomgått en något lättare oxidering än många andra svarta teer. Slutprodukten blir ett te som uppvisar vissa likheter med mörka oolonger (även om det rent tekniskt inte räknas som ett sådant). Smaken är lätt rostad, men samtidigt fruktig och mycket aromatisk. Ett gott, ovanligt och mycket prisvärt te.

Darjeeling FTGFOP1 Monteviot
First Flush 2017
(EKO) – 159 kr/hg
Årets First Flush (DJ 1) från den lilla plantagen Monteviot är lika fin som vanligt! Den gyllengula koppen bjuder på blommiga, fruktiga toner med en mjuk och behaglig sötma. Det här är en återkommande klassiker i vårt sortiment som nog knappast gör någon besviken.

NYHET!
Darjeeling BPS Sungma (EKO) – 60 kr/hg
Ekologiskt Second Flush från plantagen Sungma, där plantorna växer på mellan 1420 och 2360 meter över havet. Bladgraderingen BPS (Broken Pekoe Souchong) förskommer mest bland teer från norra Indien och innebär här ett te med vridna/rullade, något brutna, blad och en del gröna inslag. Smaken är fyllig och mjuk med viss kryddighet.

NYHET!
Darjeeling FTGFOP Chamong

(EKO, FAIRTRADE) – 65 kr/hg
Fylligt och smakrikt Darjeelingte (Second Flush) från den välkända plantagen Chamong, belägen 1150-1850 meter över havet. Här har man producerat te sedan 1871, och numera är plantagen såväl eko- som Fair Trade-certifierad.

English Breakfast (se Steenbergs Breakfast)

Golden Monkey Special (EKO) – 180 kr/hg
Golden Monkey anses vara ett av världens bästa svarta teer, och för den som har smakat är det lätt att förstå varför. Denna ekologiska variant, odlad i Yunnanprovinsen, har långa vridna blad och gott om gyllene toppskott. Smaken är fyllig, lätt jordig, med mjuk sötma och minimal beska.

Himalayan Black (EKO) – 125 kr/hg
Exklusivt svart te från plantagen Jun Chiyabari i Nepal. Bladen är långa och vridna med gott om kopparfärgade toppskott. De bearbetas helt för hand till en struktur som påminner om vissa oolongteer. Doften är lätt kryddig och smaken bjuder på en mild maltighet, kompletterad av söta toner av karamell och kakao. Ekologiskt certifierat.

Keemun (EKO) – 50 kr/hg
Kinas mest berömda svarta te, odlat i Anhui-provinsen. Teet har en fyllig, aningen rökig arom och kan dra ganska länge utan att bli beskt.

Lapsang Souchong (EKO) – 60 kr/hg
Ekologiskt rökt te från Kina med mycket kraftig smak.

Nilgiri SFTGFOP1 Thiashola
(EKO)
– 50 kr/hg
Imponerande bra och prisvärt ekologiskt te från plantagen Thiashola i södra Indien (Nilgiri). Den höga bladgraderingen – stor andel gyllene toppskott – gör smaken mycket nyanserad med friska, fylliga toner och samtidigt ett visst “bett”. Färgen på brygden är kopparröd och doften lätt blommig.

NYHET!
Panyong Golden Needle (EKO) – 139 kr/hg
Ett klassiskt te från Kina som växer på berget Tai Mu i Fujianprovinsens östra del. Det skördas endast under april månad när buskarnas nya, späda skott just är på väg att slå ut. Det färdiga teet består av långsmala skimrande svarta blad och platta gyllene toppskott. Smaken har en mjuk sötma men också en lätt kryddighet som för tankarna till vissa bättre Assamvarianter. En given rekommendation för alla som är ute efter ett riktigt gott svart te.

Rwanda OP Rukeri
(EKO) – 30 kr/hg
Milt ekologiskt te från plantagen Rukeri i Rwanda – ett “Orange Pekoe” med långa vridna blad och en lätt kryddig smak med milda citrustoner.

Ryskt te från Georgien – 35 kr/hg
Svart, fylligt te utan beska som bör dra 8-10 minuter.

Steenbergs Breakfast
(EKO, FAIRTRADE) – 69 kr/hg
Ett klassiskt English Breakfast från brittiska Steenbergs. Denna kraftiga blandning består av teer från Sri Lanka och Indien (Assam, Darjeeling och Kerala). Ekologiskt och rättvisemärkt.

Thailand Hong Cha (EKO) – 160 kr/hg
Ett enastående bra och annorlunda te från Thailands norra Chiang Rai-provins. Rikligt med nederbörd i kombination med höga temperaturer skapar optimala förutsättningar för produktionen av denna ekologiska raritet. Efter plockning sprids de färska tebladen ut och får först vissna ned i ca 18 timmar, varvid oxidationsprocessen påbörjas. Därefter rullas och oxideras teet under ytterligare 4-5 timmar. Slutprodukten blir ett te med långa, vridna, brunsvarta blad som vid bryggning ger en söt, aromatisk och honungslen kopp med tydlig fruktighet och karamelliknande toner. En given rekommendation för alla som är ute efter något utöver det vanliga!

Vietnam Golden Tippy (EKO) – 60 kg/hg
Detta svarta te odlas och produceras på en liten familjegård i norra Vietnams Ha Giang-provins. Teet, som innehåller både ljusbruna blad och gyllene toppskott, ger en kopparfärgad dryck med fyllig, mjuk och aromatisk karaktär. Ekologiskt certifierat.

Yunnan TGFOP (EKO) – 75 kr/hg
”Söder om molnen” är den poetiska översättningen av Yunnan. Detta är en ekologisk variant av provinsens klassiska svarta te, som dessutom innehåller en stor mängd gyllene toppskott. Till karaktären drar det åt mylla och tryffel.


NYHET!
Island (EKO) – 69 kr/hg
Svart te från Assam och södra Indien med smak av choklad och lakrits. Innehåller svart te, krossade kakaobönor, anis, kakaoskal, naturliga smakämnen, stjärnanis och lakritsrot. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Jordgubb/champagne
(EKO, FAIRTRADE) – 65 kr/hg
Rättvisemärkt och ekologiskt svart te med naturliga smaker av jordgubbe, grädde och champagne. Dekorerat med ekologisk solrosblomma och blåklint.

Kaffe & Choklad
(EKO) – 60 kr/hg
Svart te från Assam och södra Indien med smak av kaffe och choklad. Innehåller svart te, dadlar (dadlar, rismjöl), kakaoskal, kakaobitar, kvitten och popcorn. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Kokos/grädde
(EKO) – 60 kr/hg
Svart te från Assam och södra Indien med smak av kokos och grädde. Innehåller svart ekologiskt te, ekologisk kokos och naturliga smakämnen.

Lady in Red
(EKO) – 55 kr/hg
Te med smak av persika, hallon och acerola. Innehåller svart Darjeeling-te, kinesiskt oolong, grönt Gunpowder-te, naturliga smakämnen, hallon, persikobitar och malda acerolabär. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiska.

Lakrits (EKO) – 55 kr/hg
Svart indiskt te (bl.a. Assam) med fyllig lakritssmak. Innehåller svart te, anis, lakritsrot, naturliga smakämnen samt blåklint. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiska.

Litchi – 40 kr/hg
En klassisk variant av ett av Kinas (relativt få) smaksatta teer. Efter att teet genomgått sin oxidationsprocess sprayas det med juice från mogen litchi, varefter det blandas och torkas. Teet är medelfylligt, med en behagligt fruktig/blommig smak. Passar även perfekt som iste på sommaren!

Mango/lime (EKO) – 55 kr/hg
Svart te från Indien och Sri Lanka med fruktig smak av mango och lime. Innehåller svart te, citrongräs, äppelbitar, ingefära, naturliga smakämnen, ananasbitar och solrosblad. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Mango & persika (EKO) – 55 kr/hg
Fylligt svart te med naturligt mustig, exotisk arom av mango och persika. Dekorerat med morot och citronskal. Innehåller svart te, morot, aromer och citronskal. Samtliga ingredienser utom aromerna är ekologiskt certifierade.

Marsipan – 40 kr/hg
Svart te med smak av marsipan. Innehåller svart te, mandelbitar, chokladchips, smakämnen och rosépeppar.

Morgonluft – 45 kr/hg
En touch av lakrits, friska citrusaromer och en rund vaniljton gör detta te till en ovanlig delikatess! Blandningen består av kinesiskt Yunnan-te (50%), knäckbitar, citrongräs, lakritsrot, smakämnen samt frystorkade bitar av björnbär och jordgubbe.

Mozart (EKO) – 55 kr/hg
Svart te från Assam och södra Indien med smak av pistage, marsipan och grädde. Innehåller svart te, äpple, naturliga smakämnen, ringblomma och bitar av karamell (socker, naturliga smakämnen). Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Mulberry Adventure – 45 kr/hg
Svart te med smak av mullbär. Innehåller svart te, mullbär, russin, björnbär, kamomill, björnbärsblad och smakämnen.

Persika/jordgubbe (EKO) – 50 kr/hg
Svart te med smak av persika och jordgubbe. Innehåller svart te, naturliga smakämnen, solrosblad och jordgubbar. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Plommon & pumpa – 45 kr/hg
Svart te, pumpabitar och saftigt sötsyrliga plommon gör detta till den perfekta höstdrycken! (Men den smakar egentligen lika gott när som helst…) Innehåller svart te, pumpa, plommon, smakämnen och malva.

Polkagris – 45 kr/hg
Svart te smaksatt med jordgubbar och mint. Dekorerat med jordgubbsbitar.

Päron & vanilj (EKO) – 60 kr/hg
Ett sött svart te, varsamt och naturligt smaksatt med päron, vanilj och en gnutta mynta. Innehåller svart te, amarant, aromer och mynta. Samtliga ingredienser utom aromerna är ekologiskt certifierade.

Rabarber/grädde – 40 kr/hg
Svart te samt arom av vanilj, rabarber och jordgubbe. Innehåller bitar av rabarber.

Söder – 40 kr/hg
Svart te, apelsinskal, papaya- och vaniljarom, ringblomma, rosblad, blåklint och vaniljstång.

Söt citron (EKO) – 50 kr/hg
Ett te med frisk smak av citron kombinerad med rund, kryddig sötma från dadlar, fikon och kanel. Innehåller svart te från Assam och södra Indien, bitar av dadlar och fikon, vindruvor, naturliga smakämnen, kakaoskal, kanel, hedblomster och röd solhatt. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiska.

Wu Li – 40 kr/hg
Exklusiv blandning av svarta och gröna teer från Sri Lanka och Kina med en lite rökig smak. Innehåller även jasminblommor, hibiskusblommor och smakämnen.
Smaksatta

NYHET!
Ananas/karamell (EKO) – 60 kr/hg
Svart te från Assam och södra Indien med smak av ananas och karamell. Innehåller svart te, apelsinskal, naturliga smakämnen, karamell (socker, naturliga smakämnen), ringblomma och ananas. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

NYHET!

Apelsin/kokos (EKO) – 60 kr/hg
Ekologiskt svart te med fräsch och spännande smak av apelsin och kokos. En toppenkombo, väl värd att testa! Innehåller svart te från Assam och södra Indien, kokos, apelsinskal, mango, naturliga smakämnen och ringblomsblad. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.


Björnbär & druvor
(EKO) – 65 kr/hg
Svart te från Assam och södra Indien med smak av bär och druvor. Innehåller svart te, björnbärsblad, naturliga smakämnen, verbena, vindruvor (druvor, vegetabilisk olja), fläderbär, hallon, björnbär, jordgubbsskivor samt svarta och röda vinbär. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Black Citrus
(EKO) – 55 kr/hg
Ekologiskt svart te, ekologiskt citrongräs och ekologiskt citronskal. Smaksatt med ekologisk apelsin/citron.

Black Fruit (EKO) – 69 kr/hg
Svart ekologiskt te med tranbär, blåklint, russin, citrongräs och bitar av hallon. Smaksatt med smultron, blåbär och tranbär.

Brownes & bär (EKO) – 65 kr/hg
Svart te från Assam och södra Indien med smak av brownies och vilda bär. Innehåller svart te, druvor (druvor, vegetabilisk olja), kakaoskal, naturliga smakämnen, aronia, hallon, röda vinbär och jordgubbar. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Bombay Chai – 45 kr/hg
En blandning av svart och grönt te med de klassiska chaikryddorna: Kanel, kardemumma, kryddnejlika och svartpeppar.

Chai (EKO) – 55 kr/hg
En ekologisk variant av det populära Chai-teet. Basen utgörs av svart ekologiskt Keemun. Detta är kryddat med ekologisk kanel, kardemumma, kryddnejlika, ingefära & svartpeppar. Smaksatt med naturlig arom från kanel och kardemumma.

Chai (EKO, FAIRTRADE) – 69 kr/hg
Kraftig och mustig chaiblandning från brittiska Steenbergs (som också ligger bakom vårt populära "Steenbergs Breakfast"). Innehåller svart indiskt te (BOP från plantagen Thiashola i Nilgiri) blandat med kanel, kardemumma och nejlika. Samtliga ingredienser är både ekologiskt certifierade och rättvisemärkta.

Darjeeling Earl Grey (EKO) – 75 kr/hg
Exklusiv Earl Grey-variant baserad på högkvalitativt Darjeelingte (Second Flush). Smaken är lätt och frisk med tydliga citrustoner av bergamott. Teet är ekologiskt certifierat och innehåller endast naturliga smakämnen.

Earl Grey (EKO, FAIRTRADE)
– 75 kr/hg
Rättvisemärkt och ekologiskt svart te från Indien och Kina med naturlig kallpressad bergamott.

Earl Grey Cream – 40 kr/hg
Svart te från Sri Lanka och Kina med smak av bergamott och grädde.

Earl Grey De Luxe – 45 kr/hg
Svart te smaksatt med högkvalitativ bergamottolja.

Earl Grey Smokey – 40 kr/hg
Svart te (kinesiskt OP och Lapsang Souchong) smaksatt med naturlig bergamottarom.

Earl Snail (EKO) – 220 kr/hg
Exklusiv Earl Grey-variant bestående av det kinesiska teet ”Golden Snail” som smaksatts med äkta, högkvalitativ bergamottolja. Såväl teet som oljan är ekologiskt certifierade. Teet säljs färdigförpackat i lufttäta påsar om 50 gram.

Earl Grey Special – 50 kr/hg
Svart te med smak av bergamott, citron och jasmin. Innehåller blåklint, citronskal, citrongräs, saffranstistel, ringblomsblad, jasminblommor, äkta bergamottolja och smakämnen.

Earl of Organic (EKO) – 60 kr/hg
Ekologiskt odlat te med naturlig smak från bergamott. Mycket friskt och smakrikt – ett av våra allra populäraste teer!

Fiesta (EKO, FAIRTRADE) – 65 kr/hg
Rättvisemärkt och ekologiskt svart te med ekologisk smaksättning och dekoration. Innehåller solrosblomma, blåklint, röda vinbär och jordgubbsbitar. Naturligt smaksatt med persika och vinbär.

Fläder (EKO) – 60 kr/hg
Svart te från Assam och södra Indien med smak av fläder. Innehåller svart te, vindruvor (druvor, vegetabilisk olja), naturliga smakämnen, röda vinbär, fläderblommor och fläderbär. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Frukt & mandel – 45 kr/hg
Te med en spännande smakkombination av choklad, mandel och päron. Innehåller svart te från Sri Lanka, Indien och Kina, krossade kakaokärnor, päronbitar, kakaoskal, smakämnen, mandelbitar, gula rosenknoppar och ringblomma.

Grape & mandarin (EKO) – 50 kr/hg
Ekologiskt svart te från Indien och Sri Lanka, smaksatt med grapefrukt och mandarin. Innehåller svart te, naturliga smakämnen, citrongräs, passionsfruktblad och citronskal. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiska.

Ingefära – 45 kr/hg
Svart te med smak av ingefära.