Adress

Andra Långgatan 7
413 03 Göteborg

Kontakt

072 – 370 72 07
info@tekultur.nu
a

Bryggkärl
och redskap

 

Det finns många olika sätt att brygga te på. Somliga är bättre än andra, men framför allt lämpar sig olika tekniker olika bra beroende på vilket te du använder och hur stor mängd du har tänkt brygga.

Tekulor och tetänger kan fungera alldeles utmärkt om du bara ska brygga te till en person. En förutsättning är dock att du inte använder ett alltför storbladigt te, eftersom detta då inte får plats att utvecklas ordentligt. Om teet inte kan utvecklas så kommer inte smakerna att göra det heller. Tänk därför på att inte fylla tekulan alltför mycket, och välj gärna en så stor modell som möjligt.

Vill du kunna använda vilka teer som helst (eller brygga lite större mängder) är en rymlig tesil oftast ett ännu bättre val. Tesilar finns i många storlekar och varianter, så här gäller det bara att hitta en som passar i just din mugg eller kanna. Vissa är mer finmaskiga än andra, vilket gör dem extra lämpliga för finbladiga teer eller rooibos. En del silar har ett lock som även går att använda som droppfat när teet har dragit färdigt.

Ska man brygga te till flera personer föredrar de flesta att använda en kanna. Hur stor kanna du vill ha beror naturligtvis på hur mycket te du vill kunna brygga på en och samma gång. Men dricker du ofta teer som håller för flera bryggningar på samma blad (t.ex. grönt, vitt eller oolong) så kanske det passar med en lite mindre kanna – på så sätt kan man uttnyttja tebladen till fullo utan att behöva brygga flera liter. Vissa tekannor levereras med tillhörande sil medan andra kräver att du köper till en i passande storlek.

Oglaserade lerkannor har en förmåga att ta smak av innehållet, vilket kan vara en nackdel om man vill kunna använda kannan till såväl smaksatta som naturella teer (de får av samma anledning inte diskas med diskmedel). Däremot kan denna egenskap vara en fördel om man enbart använder sin kanna till en viss sorts te, eftersom den med tiden ”impregneras” med teets aromer vilket förhöjer smaken vid kommande bryggningar.

Att brygga te i glaskanna kan vara mycket estetiskt tilltalande eftersom man kan följa bryggningen och se färgen på teet. Glaskannor är också lätta att rengöra, men är skörare och håller inte värmen lika bra som kannor av lera eller stengods.

Glaserade keramikkannor av exempelvis porslin eller stengods är kanske det allra mest praktiska eftersom de både håller värmen och är lätta att diska. Det är förmodligen därför dessa typer är de mest populära och finns i mängder av färger, former och modeller.

Den traditionella japanska tekannan (kyusu) – med handtag på sidan och ett finmaskigt nät innanför pipen – är oöverträffad när det gäller att brygga just japanska teer, inte minst eftersom dessa ofta är relativt småbladiga/finfördelade. I en vanlig tesil klumpar sådana teer lätt ihop sig och det kan vara svårt att lyckas med mer än en bryggning på samma blad (dessutom kan teet bli lite grumligt om man har en alltför gles tesil). I en kyusu lägger man teet löst i kannan, vilket ger det fritt spelrum att utvecklas ordentligt. Därefter filtreras det rakt ner i koppen varefter tebladen sprids ut på botten av kannan, redo för nästa bryggning.

Tekannor av gjutjärn är ofta fantastiskt dekorativa, och ett mer gediget bryggkärl är svårt att tänka sig. Dessa kannor, som har sitt ursprung i Kina och Japan, har goda värmebevarande egenskaper och är av förklarliga skäl mycket svåra att ha sönder. Däremot bör man vara noga med att torka av dem ordentligt efter användning eftersom de i likhet med t.ex. gjutjärnsgrytor kan rosta.

Förutom kannor och silar finns det dessutom olika sorters en- och tvåkoppsbryggare som kan vara mycket praktiska. Dessa fungerar ofta som ett mellanting mellan tesilar och kannor, men med fördelen att man slipper slabb eller brända fingrar när teet har dragit klart

Vissa teer går också utmärkt att brygga direkt i glaset – man lägger helt enkelt tebladen löst på botten och låter dem ligga kvar medan man dricker. Så gör man ofta i Kina och så länge man inte störs över att få ett teblad i munnen då och då, så är det ett trevligt och enkelt sätt att “komma nära” sitt te för att verkligen känna dess dofter och aromer.