Adress

Andra Långgatan 7
413 03 Göteborg

Kontakt

072 – 370 72 07
info@tekultur.nu
a

Svart te

 

Naturella

Assam CTC Belseri (EKO) - 60 kr/hg

Svart, mycket finfördelat te av CTC-typ (Crush, Tear and Curl) som odlats i distriktet Sonitpur (Assam). ”Belseri” är namnet på den flod som korsar plantagen. Smaken är karakteristiskt maltig och mycket kraftig.

Assam TGFBOP1 Tonganagaon (EKO) - 69 kr/hg

Ekologiskt te med brutna blad från plantagen Tonganagaon. Smaken är kraftig, maltig och kryddig men samtidigt välbalanserad och aromatisk.

Assam TGFOP1 Satrupa (EKO) - 69 kr/hg

Ekologiskt Second Flush från plantagen Satrupa i distriktet Tinsukia. Ett typiskt kryddigt och maltigt Assam-te med gott om knoppar, som ger en mörk och fylligt smakrik kopp.

Benifuuki (EKO) - 149 kr/hg

Svarta teer från Japan är rariteter, inte minst här i Sverige. Det här teet görs på teplantan Benifuuki – en kultivar som tagits fram genom att man korsat vidareutvecklingar av både den kinesiska och den indiska teplantan. Den registrerades så sent som 1993 (”teplanta nr. 44”) och används både till produktion av grönt och svart te. Efter plockning får teet ligga och vila i ca tre månader innan slutprocessen tar vid, där det bearbetas till sin färdiga form. Smaken på denna svarta, ekologiska variant från Kagoshima är fyllig, något fruktig med sötsyrliga toner.

Ceylon FOP Koslanda (EKO) - 60 kr/hg

Ekologiskt, medelkraftigt te med fyllig och nyanserad smak. Från Uva-provinsen i Sri Lanka.

Ceylon Moragalla ”Oolong” - 55 kr/hg

Det här spännande teet kommer från tegården Moragalla i södra Sri Lanka. Odlingen är belägen nära havet och på endast 60 meters höjd, vilket höjer salthalten i jorden och påverkar karaktären på de teer som produceras här. Just denna variant består av stora, hela blad som har genomgått en något lättare oxidering än många andra svarta teer. Slutprodukten blir ett te som uppvisar vissa likheter med mörka oolonger (även om det rent tekniskt inte räknas som ett sådant). Smaken är lätt rostad, men samtidigt fruktig och mycket aromatisk. Ett gott, ovanligt och mycket prisvärt te.

Darjeeling FF SFTGFOP1/DJ1 Victoria’s Peak 2023 (EKO) - 220 kr/hg

Victoria’s Peak är en särskild kvalitetssektion inom plantagen Steinthal där speciellt utvalda plantor växer under kontrollerade, exklusiva förhållanden för att producera de allra finaste tebladen. Exporten är mycket begränsad, och just detta te – som kommer från årets allra första plockning (DJ1) – bjuder på verkligt blommiga och livligt eleganta toner.

Darjeeling FTGFOP1 Risheehat (EKO) - 155 kr/hg

Högkvalitativt Darjeeling Second Flush från plantagen Risheehat, där tebuskarna växer på 980-2050 meters höjd. Plantorna är av den kinesiska varieteten (”Sinensis”) och det färdiga teet består av fina, jämnstora blad med gott om silverskimrande toppskott. Den bärnstensfärgade drycken har en utsökt blommig doft och mycket aromatisk, kryddig smak med toner av det som i tevärlden brukar benämnas ”muscatel”. (En svårdefinierad smak som ibland beskrivs som t.ex. russinliknande, söt eller djupt fruktig.)

Darjeeling BPS Sungma (EKO) - 70 kr/hg

Second Flush från plantagen Sungma, där plantorna växer på mellan 1420 och 2360 meter över havet. Bladgraderingen BPS (Broken Pekoe Souchong) förekommer mest bland teer från norra Indien och innebär här ett te med vridna/rullade, något brutna, blad och en del gröna inslag. Smaken är fyllig och mjuk med viss kryddighet.

English Breakfast (EKO) - 50 kr/hg

Klassiskt English Breakfast bestående av mustiga ”Broken Leaf”-teer från Indien (Assam) och Rwanda. Den fylliga, maltigt kryddiga smaken gör att teet passar utmärkt med en skvätt mjölk om man så vill, men det funkar lika bra utan. Ekologiskt certifierat.

Golden Yunnan Black (EKO) - 155 kr/hg

Ekologiskt svart te som odlas på ca 1700 meters höjd i Fengqing, Yunnan, och skördas för hand under tidig vår. Plockningen består av knopp och två blad, och under tillverkningen får knopparna sin vackra gyllene färg. Golden Yunnan Black har en fyllig och rund smak med fin maltighet och toner av ädelträ och lönnsirap.

Grusinien Wild OP - 125 kr/hg

Grusinien är ett gammalt namn för Georgien, och det är där som detta te har sitt ursprung. Det produceras från vilda tebuskar och består av mattsvarta, långa blad (samt en del toppskott) som vid bryggning utvecklar en söt, brödaktig doft. Smaken är fyllig med både kryddiga och fruktiga toner. Ett riktigt fint te som dock bör dra i närmare tio minuter för att verkligen komma till sin rätt, så stressa inte!

Guangxi Golden Pearls - 159 kr/hg

Dessa ”gyllene pärlor” från Guangxi i Kina är handrullade kulor (ca 1 cm i diameter) som tillverkats av svart te med en hög andel gyllene toppskott. Ett fylligt, mjukt och kryddigt te med fin sötma och en förnimmelse av lakrits i eftersmaken. Tips för superenkel bryggning: Lägg kulorna löst i koppen eller kannan (ca 1 kula/dl vatten). Teet stannar snällt kvar på botten och blir nästan aldrig beskt.

Guangxi Gong Fu (EKO) - 89 kr/hg

Ett milt men ändå smakrikt te från Kinas Guizhou-provins. Det består av stora, vridna, djupsvarta blad och en stor andel gyllene toppskott. Färgen i koppen är klart mahognyröd och smaken är djup med mineraltoner och en fruktig sötma. Ett riktigt bra och mycket prisvärt vardagste.

Himalayan Imperial Black (EKO) - 215 kr/hg

Exklusivt svart te från plantagen Jun Chiyabari i Nepal. Bladen är långa och vridna med gott om kopparfärgade toppskott. De bearbetas helt för hand till en struktur som påminner om vissa oolongteer. Doften är lätt kryddig och smaken bjuder på en mild maltighet, kompletterad av söta toner av karamell och kakao. Ekologiskt certifierat.

Java OP Premium (EKO) - 105 kr/hg

Det här högkvalitativa indonesiska teet – odlat på västra Java – har vunnit priser i såväl Frankrike som Japan. De hela, robusta bladen ger en kopparfärgad dryck med lätt maltig doft. Smaken är mjukt kryddig, med en hint av choklad.

Keemun (EKO) - 60 kr/hg

Kinas mest berömda svarta te, odlat i Anhui-provinsen. Teet har en fyllig, aningen rökig arom och kan dra ganska länge utan att bli beskt.

Keemun Gong Fu (EKO) - 129 kr/hg

Detta högkvalitativa Keemun kommer från en tegård i Qimen, originalplatsen för Keemun, och plockningen består av knopp och ett till två blad. De mörkt chokladbruna bladen har en vacker lyster och ger en aromatisk, elegant infusion med inslag av choklad, ädelträ och subtil blommighet.

Lapsang Souchong (EKO) - 90 kr/hg

Ekologiskt rökt te från Kina med mycket kraftig smak.

Nilgiri SFTGFOP1 Thiashola (EKO) - 55 kr/hg

Imponerande bra och prisvärt ekologiskt te från plantagen Thiashola i södra Indien (Nilgiri). Den höga bladgraderingen – stor andel gyllene toppskott – gör smaken mycket nyanserad med friska, fylliga toner och samtidigt ett visst “bett”. Färgen på brygden är kopparröd och doften lätt blommig.

Rwanda OP Rukeri (EKO) - 35 kr/hg

Milt ekologiskt te från plantagen Rukeri i Rwanda – ett “Orange Pekoe” med långa vridna blad och en lätt kryddig smak med milda citrustoner.

Rysk blandning - 40 kr/hg

Svart, fylligt te av ”rysk typ” (men odlat i Kina och Indien). Teet har en mycket mjuk smak, nästan helt utan beska – perfekt för samovarbryggning. Rekommenderad dragtid 8-10 minuter.

Sikkim FTGFOP1 Temi (EKO) - 135 kr/hg

Den indiska delstaten Sikkim har länge producerat teer av mycket hög kvalitet och numera har man även konverterat hela sitt jordbruk till ekologiskt. Sikkims klart dominerande plantage heter Temi och därifrån kommer detta sommarskördade te, som både smak- och prismässigt placerar sig någonstans mellan våra Darjeeling First respektive Second Flush. Blommigt och friskt, men samtidigt komplext och smakrikt. Ett guldkorn från Himalayas högland!

Vietnam Golden Tippy (EKO) - 60 kr/hg

Detta svarta te odlas och produceras på en liten familjegård i norra Vietnams Ha Giang-provins. Teet, som innehåller både ljusbruna blad och gyllene toppskott, ger en kopparfärgad dryck med fyllig, mjuk och aromatisk karaktär. Ekologiskt certifierat.

Yunnan (EKO) - 110 kr/hg

”Söder om molnen” är den poetiska översättningen av Yunnan. Denna ekologiska variant av provinsens klassiska svarta te består av såväl blad som gyllene toppskott, och plockas under sensommaren/hösten. Smaken är typiskt kryddig och aromatisk, med mjukt rökiga toner.

Yunnan Moonlight Black (EKO) - 89 kr/hg

Det här fina och ovanliga teet görs på blad från 300-500 år gamla, vilda teträd som växer i Kinas Yunnanprovins. De smala, vridna bladen inkapslar en hel liten symfoni av smaker som frigörs vid bryggning: Aromatiskt med söta, mjuka toner och den omisskännliga jordighet som kännetecknar många yunnanteer.

Smaksatta

7 Citrus (EKO) - 69 kr/hg

Svart te med naturliga smaker från sju citrusfrukter. Innehåller svart te från Rwanda, citrongräs, svart te från Kina (Keemun), apelsinskal, naturlig citronarom, verbena, naturlig apelsinarom, limeolja, naturlig grapefruktarom, naturlig bergamottarom, mandarinolja och naturlig blodapelsinarom. (Samtliga ingredienser utom aromerna är ekologiska.)

Apelsin/kokos (EKO) - 85 kr/hg

Ekologiskt svart te med fräsch och spännande smak av apelsin och kokos. En toppenkombo, väl värd att testa! Innehåller svart te från Assam och södra Indien, kokos, apelsinskal, mangobitar, naturlig apelsinarom, ringblomsblad och naturlig kokosarom. (Samtliga ingredienser utom aromerna är ekologiskt certifierade.)

Aztec Temple (EKO) - 78 kr/hg

Mustigt svart te med smak av kakao och ingefära. Innehåller svart te (Assam CTC, Assam BOP), kokos, kakaonibs, ingefära (ingefära, rårörsocker), kakaopulver och kakaoextrakt. Samtliga ingredienser är ekologiskt certifierade.

Black Fruit (EKO) - 110 kr/hg

Svart te med smak av bl.a. blåbär, apelsin och mandel. Innehåller svart te, russin, naturlig blåbärsarom, citrongräs, björnbärsblad, hallonbitar, tranbärsbitar, sötade tranbärsbitar (tranbär, rörsocker), naturlig apelsinarom, naturlig mandelarom och blåklint. Samtliga ingredienser utom aromerna är ekologiskt certifierade.

Black Mint (EKO) - 60 kr/hg

Svart te med fyllig smak av bl.a. mynta och lakritsrot. Innehåller svart te (Assam och södra Indien), eukalyptus, grönmynta, nypon, pepparmynta, lakritsrot och ringblomma. Samtliga ingredienser är ekologiskt certifierade.

Chai (EKO) - 69 kr/hg

Svart te med fyllig smak av olika kryddor. Innehåller svart te, kanel, svartpeppar, nejlikor, kardemumma, koriander, rosmarin och naturlig arom. (Samtliga ingredienser utom aromen är ekologiska.)

Chai 2 (EKO) - 75 kr/hg

Fyllig och god chaiblandning som består av svart te, blandat med sex olika kryddor. Innehåller te från Assam och södra Indien, kanelstänger, fänkål, ingefära, anis, nejlika och mald kardemumma. Samtliga ingredienser är ekologiskt certifierade.

Cola (EKO) - 79 kr/hg

Svart te med smak av cola! Smaksatt med bl.a. apelsin, lime, kanel och vanilj lyckas den här blandningen faktiskt efterlikna diverse coladrycker på ett sätt som varken känns märkligt eller krystat. Innehåller svart te från Assam och södra Indien, karamell (socker, naturliga smakämnen), kanelstänger, apelsinskal, naturliga smakämnen (apelsin, kanel), limeolja, muskot, mald koriander, vaniljextrakt och vanilj. (Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiska.)

Cold Blueberry (EKO) - 89 kr/hg

Te med tydlig smak av både blåbär och mynta. En riktigt kul och uppfriskande kombination! Innehåller svart te (från södra Indien och Assam CTC), naturlig blåbärsarom, grönmynta, älggräs, blåbär, verbena, svarta vinbär, blåklint och naturlig pepparmintsarom. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Darjeeling Earl Grey (EKO) - 115 kr/hg

Exklusiv Earl Grey-variant baserad på högkvalitativt Darjeelingte (Second Flush). Smaken är lätt och frisk med tydligt framträdande citrustoner av bergamott. Teet är ekologiskt certifierat och innehåller endast naturliga smakämnen.

Earl Grey (EKO) - 60 kr/hg

Svart te med citrusfriska, aromatiska toner från naturlig bergamott. Innehåller svart te från Kina och Rwanda och naturlig bergamottarom.

Earl Grey Blue Flower (EKO) - 89 kr/hg

Ett riktigt höjdar-Earl Grey baserat på ekologiskt ceylonte som smaksatts med bergamottolja och en touch av grapefrukt. Dekorerat med blåklint. Innehåller svart te, bergamottolja, blåklintsblad och naturlig grapefruktarom. Samtliga ingredienser utom aromen är ekologiskt certifierade.

Earl Grey Cream - 55 kr/hg

Svart te från Kina och Sri Lanka med smak av bergamott och grädde. Yunnanteets jordiga karaktär harmonierar väl med de lätt gräddiga tonerna i den här 80-talsklassikern.

Earl Grey Exotic (EKO) - 89 kr/hg

Spännande Earl Grey-variant som förutom bergamott även bjuder på friska toner av passionsfrukt och bär. Innehåller svart te från Assam och södra Indien, citronskal, hallon, naturlig bergamottarom, björnbär och naturlig passionsfruktsarom.

Earl Grey Special - 55 kr/hg

Svart te med smak av bergamott, citron och jasmin. Innehåller blåklint, citronskal, citrongräs, saffranstistel, ringblomsblad, jasminblommor, äkta bergamottolja och smakämnen.

Earl of Organic (EKO) - 95 kr/hg

Ekologiskt odlat te med naturlig smak från bergamott. Välbalanserat, mjukt och smakrikt – ett av våra allra populäraste teer!

Earl Snail (EKO) - 350 kr/hg

Exklusiv Earl Grey-variant bestående av det kinesiska teet ”Golden Snail” som smaksatts med äkta, högkvalitativ bergamottolja. Såväl teet som oljan är ekologiskt certifierade. Teet säljs färdigförpackat i lufttäta påsar om 50 gram.

Fleur d'Oranger (EKO) - 84 kr/hg

Det här svarta teet, med sin fantastiska doft och mjuka smak av apelsinblom, kommer att göra succé på nästan vilken tebjudning som helst. Innehåller svart te (Golden Yunnan OP, Ceylon OP), grönt jasminte, apelsinskal, naturlig apelsinblomarom, citronmynta, apelsinblom, naturlig ylang ylang-arom och naturlig grapefruktsarom.

Fruit Dance (EKO) - 65 kr/hg
Svart te med en frisk och lätt smak av bär och citrus. Innehåller svart te, äppelbitar, citronskal (kan innehålla spår av kärnor), naturlig bärarom, frystorkade körbärsbitar, naturlig körsbärsarom, frystorkade hallonbitar och citronolja. Samtliga ingredienser utom aromämnena är ekologiskt certifierade.
Frukt & mandel - 69 kr/hg

Te med en spännande smakkombination av choklad, mandel och päron. Innehåller svart te från Sri Lanka, Indien och Kina, krossade kakaokärnor, päronbitar, kakaoskal, smakämnen, mandelbitar, gula rosenknoppar och ringblomma.

NYHET: Frukt & rosor (EKO) - 75 kr/hg

Här bjuds på sött, syrligt och blommigt i ett och samma te. ”Te-basen” i denna spännande blandning utgörs av något så ovanligt som svart sencha, vilket bl.a. smaksatts med fläderbär, citrus, rosor och vanilj. Innehåller svart te, fläderbär, apelsinskal, citrongräs, buchublad, lakritsrot, rosenknoppar, frystorkade körsbär, frystorkade röda vinbär, naturlig krydd/mandelarom, naturligt Bourbon-vanlijextrakt, citronolja och apelsinolja. Samtliga ingredienser utom aromen är ekologiskt certifierade.

Grape & mandarin (EKO) - 74 kr/hg

Ekologiskt svart te från Indien och Sri Lanka, smaksatt med grapefrukt och mandarin. Innehåller svart te, naturliga smakämnen, citrongräs, passionsfruktblad och citronskal. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiska.

Ingefära & citron (EKO) - 74 kr/hg

Svart te med smak av ingefära och citron. Innehåller svart te från Assam och södra Indien, ingefära (12%), citrongräs, naturligt smakämne (citron) och citronskal (3%). Samtliga ingredienser utom smakämnet är ekologiskt certifierade.

Kokos/grädde (EKO) - 65 kr/hg
Svart te från Assam och södra Indien med smak av kokos och grädde. Innehåller svart ekologiskt te, ekologisk kokos och naturliga smakämnen.
Lady in Red (EKO) - 99 kr/hg

Te med smak av persika, hallon och acerola. Innehåller grönt Gunpowder-te, svart Darjeeling-te, kinesiskt oolong, hallon, naturlig hallonarom, naturlig persikoarom, persika och acerola. (Samtliga ingredienser utom aromerna är ekologiska.)

Lakrits (EKO) - 75 kr/hg

Svart indiskt te (bl.a. Assam) med fyllig lakritssmak. Innehåller svart te, anis, lakritsrot, naturliga smakämnen (anis) samt blåklint. (Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiska.)

Litchi - 40 kr/hg

En klassisk variant av ett av Kinas (relativt få) smaksatta teer. Efter att teet genomgått sin oxidationsprocess sprayas det med juice från mogen litchi, varefter det blandas och torkas. Teet är medelfylligt, med en behagligt fruktig/blommig smak. Passar även perfekt som iste på sommaren!

Mango/lime (EKO) - 89 kr/hg

Svart te från Indien och Sri Lanka med fruktig smak av mango och lime. Innehåller svart te, citrongräs, naturliga smakämnen (mango, citron), äpple, ingefära, papaya, mangobitar, ringblomma, surkörsbär, ananas och limeolja. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Mango & Persika (EKO) - 95 kr/hg

Fylligt svart te med exotisk arom av mango och persika. Innehåller svart te, morot, naturlig persikosmak, citronskal, naturlig mangosmak och naturlig vaniljsmak. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Marsipan - 50 kr/hg

Svart te med smak av marsipan. Innehåller svart te, mandelbitar, chokladchips, smakämnen och rosépeppar.

Morgonluft - 59 kr/hg

En touch av lakrits, friska citrusaromer och en rund vaniljton gör detta te till en ovanlig delikatess! Blandningen består av kinesiskt Yunnan-te (50%), knäckbitar, citrongräs, lakritsrot, smakämnen samt frystorkade bitar av björnbär och jordgubbe.

Mulberry Adventure - 65 kr/hg

Svart te med smak av mullbär. Innehåller svart te, mullbär, russin, björnbär, kamomill, björnbärsblad och smakämnen.

Rabarber/grädde - 45 kr/hg

Svart te med smak av rabarber och grädde. Innehåller svart te från Rwanda och Kina, rabarber samt rabarber- och gräddarom.

Rom & Lime (EKO) - 49 kr/hg
Svart te med mjuk sötsyrlig smak av rom och citrus. Innehåller svart te, citrongräs, citronskal, citronverbena och naturliga smakämnen.
Smoky Citrus (EKO) - 119 kr/hg

Exklusivt, lätt rökigt svart te med smak av blodapelsin och citron. Innehåller svart te (Assam OP, Lapsang Souchong), citronskal (6%), naturlig blodapelsinarom, hel verbena, svart te (kinesiskt Golden Snail) och naturlig citronarom. Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiskt certifierade.

Spice Garden (EKO) - 66 kr/hg

En mustig, smakrik blandning där svart te kombinerats med mängder av kryddor, örter och andra blad. Det ger en ovanligt spännande och mysig dryck som dessutom har ett lågt koffeininnehåll, vilket gör den extra lämplig som kvällsdryck. Innehåller svart te (28%), anis, fänkål, kakaoskal, kokoschips (10%), kanelbitar, quinoaflingor (8%), poppat bovete (8%), söta björnbärsblad, safflor, naturlig kryddarom och naturlig tonkaarom. (Samtliga ingredienser utom aromerna är ekologiska.)

Stjärnklart (EKO) - 49 kr/hg
Svart te från Kina och Rwanda med smak av bl.a. citron, lakrits och mullbär. Innehåller svart te, lakritsrot, mullbär, ingefära, naturlig citronarom, citrongräs och naturlig lakritsarom. Samtliga ingredienser utom aromerna är ekologiskt certifierade.
Söder - 50 kr/hg

Svart te med smak av bl.a. tropiska frukter och vanilj. Innehåller svart te från Indien och Kina, citrusskal, ringblomma, södermalmsarom, mangoarom, rosblad, vaniljarom, vaniljbitar och blåklint.

Söt citron (EKO) - 69 kr/hg

Ett te med frisk smak av citron kombinerad med rund, kryddig sötma från dadlar, fikon och kanel. Innehåller svart te från Assam och södra Indien, dadelbitar (dadlar, rismjöl), vindruvor (vindruvor, vegetabilisk olja), naturliga smakämnen (citron), citronskal, kakaonibs, kanelstänger, fikonbitar (fikon, rismjöl), kattfot och röd solhatt. (Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiska.)

Waikiki (EKO) - 75 kr/hg

Exotiska frukter, bl.a. passionsfrukt, ananas och lime, gör den här blandningen till en ren njutning såväl varm som kall. Innehåller svart te, äppelbitar, citrongräs, naturlig persikoarom, naturlig mangoarom, frystorkade äppelbitar, frystorkade persikobitar, naturlig ananasarom, ringblomsblad och limeolja. Samtliga ingredienser utom aromämnena är ekologiskt certifierade.

Wildberry (EKO) - 89 kr/hg

Svart te från Assam och södra Indien, smaksatt med blandade bär. Innehåller svart te, naturliga smakämnen (svarta vinbär, jordgubbe), jordgubbar, fläderbär, röda vinbär, hallon, björnbär och rosenblad. (Samtliga ingredienser utom smakämnena är ekologiska.)

Wu Li - 59 kr/hg

Exklusiv blandning av svarta och gröna teer från Sri Lanka och Kina med en lite rökig smak. Innehåller även jasminblommor, hibiskusblommor och smakämnen.

Änggårdsblandning (EKO) - 58 kr/hg

Svart te från Rwanda och Kina, smaksatt med svarta vinbär, hallon och citron. Innehåller svart te, ringblommor, naturlig svart vinbärsarom, jordgubbsbitar, naturlig hallonarom, naturlig citronarom och blåklint.